Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Sunday, December 23, 2012

Lawak Jenaka Pak Pandir


Pak Pandir penternak itik yang berjaya. Hasil pendapatannya yang pertama Pak Pandir membeli sebuah motorsikal. Apabila Pak Pandir menunggang motorsikal tersebut dia hanya menggunakan gear satu. Perlahan dengan gear satu, laju dengan gear satu, naik bukit dengan gear satu. Akhirnya kerana hairan, seorang temannya, Pak Kadok pun menegur, “Hoi! Pandir, gunalah gear dua, tiga atau empat.” 

Pak Pandir menjawab, “biar berjimat, habiskan dulu satu persatu.” 

Sampai di lampu merah semua kenderaan berhenti, termasuk Pak Pandir. Namun ketika lampu telah hijau dia masih terus berdiri. Dari hijau ke kuning, merah kemudian hijau lagi, dia masih belum menjalankan motornya. Akhirnya datang polis, “Hei! Kenapa belum jalan?” 

“Belum ada warna lampu yang saya sukai, encik,” jawabnya. 

*****

Setelah setahun, usahanya makin maju. Kemudian Pak Pandir memutuskan untuk membeli kereta. Sampai di  lampu merah Pak Pandir kembali berhenti, namun pintu dibuka dan kakinya diturunkan sebelah. Melihat tingkahnya polis terus menghampiri, “kenapa kaki awak diturunkan sebelah, Pak Pandir?” tanya polis. 

“Aduh! Lupa la, encik. Saya biasa naik motorsikal.” 

*****

Pak Pandir ingin membeli tv warna. Dia pun ke kedai.

“Awak ada jual tv warna?” tanya Pak Pandir kepada penjual. 

“Ada,” jawab juru jual. 

“Kasi saya tv warna hijau,” jawab Pak Pandir.

*****

Pak Pandir mahu pastikan segala kerjanya dilakukan dengan baik. Jadi setelah membuat fotokopi untuk dokumen-dokumen itu, dia selalu membandingkan salinan itu dengan salinan yang asal. Takut kalau-kalau terdapat salah ejaan.

*****

“Pak Pandir, jika terdapat kecemasan, awak dail 911. Jangan lupa lagi,” kata seorang polis berpangkat konstabel kepada Pak Pandir. 

“Saya tak lupa, tuan. Masalahnya, saya tak nampak angka 11 di talipon ini.”

*****

“Tuan, ini faks dari Pak Pandir,” kata kerani kepada pengurusnya.

“Macam mana awak tahu? Tak ada nama dia pun.” 

“Di faks ini ada setem,” jawab kerani.

*****

Pak Pandir sudah pandai bertutur dalam bahasa Inggeris, setakat ‘i am sorry’, one sampai seven tu biasa bagi Pak Pandir. 

Alkisah, suatu hari Pak Pandir jalan-jalan naik kereta dengan Mak Andeh pergi Kuala Lumpur. Ketika hampir sampai, dia telanggar kereta orang lain. Alamak! orang putih. Pak Pandir mula gelabah, Mak Andeh kata relaks abe? (ore klate) kecek la camana pun.

Pak Pandir pun keluar dari kereta, orang putih pun keluar juga, Pak Pandir pun kata –  ‘I am sorry.’ 

Orang putih tu pun kata –  ‘I am sorry too.’ 

Pak Pandir dengar ‘two’ apalagi dia jawab la – ‘I am sorry three.’ 

Orang putih tu pening, dia kata – ‘What sorry for.’ 

Pak Pandir apa lagi, dengar four dia terus jawab – ‘I am sorry five.’ Orang putih itu lagi pening, lepas tu bini orang putih tu keluar dari kereta, dia pun berkata – ‘I thing this man must be sick’ (6). 

Pak Pandir dengar six dia jawab lagi dengan selamba – ‘I am sorry seven.’

*****

Pak Pandir : Mak Andih, Oh! Mak Andih. 

Mak Andih : Ya bang. Awatnya? 

Pak Pandir : Rasa nak makan pisang la pula. Bawak mai pisang emas kat dapoq tu.

Mak Andih : Pisang tak masak lagi bang.

Pak Pandir: Laaa, gas abih dah ka

Mak Andih : ???? 

*****

Ketika menaiki sebuah pesawat Nuri ke sebuah kampung orang Asli di Paloh Inai, Pekan, Pahang, seorang pegawai Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) berkata, “panasnya dalam helikopter ini.”

Maka dijawab Pak Pandir yang turut berada dalam helikopter itu, “mahu tak panas tuan, kipasnya besar tapi di luar.” 

*****

Satu ketika di kampung Pak Pandir jauh di pendalaman Pahang, seorang pegawai kerajaan melihat Pak Pandir mempunyai handphone, “Wah! Pak Pandir ada handphone. Ada coverage ka dekat sini?” 

Jawab Pak Pandir, “sini tak ada, tapi kalau encik mahu telefon saya punya handphone, kasi tau sama saya, saya boleh pergi ke bandar Rompin, sana ada coverage.” 

*****

Pak Pandir yang menjual petai di tepi jalan berkata kepada seorang lelaki yang bercadang membeli petai itu, “encik satu longok, RM1 sahaja. Tapi, kalau encik ambil semua, kira murah, RM20 sahaja.” 

Tanya lelaki berkenaan, “berapa longok semuanya?” 

Jawab Pak Pandir, “semuanya 20 longgok.” 


*****

Pak Pandir yang bekerja di sebuah kilang sebagai pengawal keselamatan berjumpa dengan manager ingin meminta cuti, “Tuan saya mahu minta cuti seminggu balik kampung, ada urusan keluarga. Bolehkah?” 

Jawab manager, “cuti seminggu, okeylah, saya bagi cuti seminggu. 

Selepas 14 hari, baru Pak Pandir balik bertugas. 

Dengan perasaan hairan si manager bertanya, “kenapa dua minggu cuti?” 

Jawab Pak Pandir, “saya minta seminggu cuti. Tuan bagi seminggu cuti. Jadi dua minggulah.”

Mutiara Hikmah: Daripada Abdullah Bin ‘Amru Al-‘As katanya, “Seorang lelaki mengadap Rasulullah lalu berkata, “Aku mengikat janji dengan engkau untuk turut serta berhijrah dan berjuang (jihad) untuk menuntut ganjaran pahala daripada Allah Taala,” Rasulullah bertanya, “Adakah salah seorang orang tuamu masih hidup?” jawabnya, “Ya, bahkan kedua-duanya masih hidup.” Rasulullah bertanya lagi, “Engkau mahukah menuntut pahala daripada Allah Taala?” Jawabnya, “Ya.” Kata Rasulullah, “Pulanglah kepada kedua-dua ibu bapamu dan berbuat baiklah (berbaktilah) kepada kedua-duanya.” 


1 comment: