Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Wednesday, February 17, 2016

Berlambak Di Negara Saya



Masa aku balik dari Singapore menaiki keretapi, bersama aku ada tiga orang yang duduk, dua di depan aku dan seorang duduk di sebelah. 

Duduk di hadapan aku, lelaki sado dari Amerika dan di sebelahnya seorang lelaki warganegara Cuba. Duduk di sebelah aku pula seorang lelaki Bangladesh. 

Dalam perjalanan, kami pun bersembang mengenai kehebatan negara masing-masing. Borak punya borak, tiba-tiba lelaki Amerika tadi mengeluarkan duit dollar negaranya lalu dibakar, dikeluarkan sebatang rokok lalu dibakar rokok itu dengan duit tadi dan dibuangnya duit itu keluar tingkap. 

Terkejut semua orang melihat kelakuan lelaki Amerika tadi lalu bertanya lelaki Cuba tadi, “why you do that for?” 

Dengan selamba mat salleh tu menjawab, “don't worry, I got a lot American dollar in my country.”  

Tercenggang semua orang yang berada di situ. Belum habis tercenggang, lelaki Cuba tiba-tiba mengeluarkan sebatang curut (curut Cuba adalah antara yang termahal didunia) lalu dinyalakannya. Hanya beberapa sedut, terus dia membuang curut yang masih panjang ke luar tingkap. 

“Why you do that for,” kata lelaki Amerika tadi.

“Don't worry, I got a lot cigar in my country.”  

Terkejut aku dibuatnya. Aku asyik perhati Bangladesh tu tengah fikir apa nak dibuat untuk membanggakan negaranya. Masa dia kalut berfikir, aku tanpa berlengah, pegang Bangla itu kejap-kejap terus aku campak dia keluar tingkap.

Belum sempat dua orang lelaki itu tanya, aku pun cakap, “Don't worry, I got a lot Bangladeshis in my country.”



Mutiara Hikmah: Daripada Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, “Hendaklah orang yang menaiki kenderaan memberi salam kepada orang yang berjalan, orang yang berjalan pula hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk dan orang yang tidak ramai hendaklah memberi salam kepada orang yang ramai jumlahnya.”   
Dalam riwayat Imam al-Bukhari disebutkan, “Dan orang yang muda kepada orang yang tua.” (Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
                                                                               







Wednesday, January 6, 2016

Bersunat Di Rumah Tok Wan



Musim cuti sekolah, cucu-cucu balik kampung rumah Tok Wan. Tok Wan ambil kesempatan buat kenduri khatan cucu-cucunya. 

Bila mudim datang, Tok Wan lari ke pekan dan masjid kerana sayang pada cucu-cucu, tak sampai hati nak tengok.  

Tengah malam baru Tok Wan balik. Terhendap-hendap. Disuluh satu persatu cucu-cucunya yang berbaris lena di serambi rumah. Dibilang cucu-cucunya. Aii, terlebih sorang. Ah, mungkin anak jiran tumpang bersunat bersama cucu-cucunya.  

Diselak kain cucu-cucunya untuk memastikan darah sudah kering atau bentan. Semuanya okey. Cantik kemas mudim ini potong. Cuma bila diselak kain yang terakhir, bederau darah Tok Wan. Kecut perut Tok Wan. Terkejut sungguh Tok Wan. Nak marah dengan mudim. Mudim potong sampai habis, tak tinggai sikit pun. Tok Wan gelisah. Disuluhnya dengan toslight sekali lagi. Memang potong habis. Cucu mana satu yang cedera teruk ni? 

Untuk memastikannya, Tok Wan suluh muka pula. Hah! legaaaa...  
Rupanya Tok Wan selak kain Mak Tok. Malam pertama Mak Tok terpaksa teman cucu-cucu tidoq kerana Tok Wan cabut lari.




Mutiara Hikmah: Daripada Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda, “Sebahagian daripada al-Qur’an ada satu surah yang jumlah ayatnya tiga puluh ayat semuanya, surah ini dapat memberikan pertolongan kepada orang yang membacanya sehingga diampunkan segala dosa-dosanya, surah itu ialah al-Mulk.” (Hadith Riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi katanya bahawa hadith hasan)