Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Wednesday, January 6, 2016

Bersunat Di Rumah Tok WanMusim cuti sekolah, cucu-cucu balik kampung rumah Tok Wan. Tok Wan ambil kesempatan buat kenduri khatan cucu-cucunya. 

Bila mudim datang, Tok Wan lari ke pekan dan masjid kerana sayang pada cucu-cucu, tak sampai hati nak tengok.  

Tengah malam baru Tok Wan balik. Terhendap-hendap. Disuluh satu persatu cucu-cucunya yang berbaris lena di serambi rumah. Dibilang cucu-cucunya. Aii, terlebih sorang. Ah, mungkin anak jiran tumpang bersunat bersama cucu-cucunya.  

Diselak kain cucu-cucunya untuk memastikan darah sudah kering atau bentan. Semuanya okey. Cantik kemas mudim ini potong. Cuma bila diselak kain yang terakhir, bederau darah Tok Wan. Kecut perut Tok Wan. Terkejut sungguh Tok Wan. Nak marah dengan mudim. Mudim potong sampai habis, tak tinggai sikit pun. Tok Wan gelisah. Disuluhnya dengan toslight sekali lagi. Memang potong habis. Cucu mana satu yang cedera teruk ni? 

Untuk memastikannya, Tok Wan suluh muka pula. Hah! legaaaa...  
Rupanya Tok Wan selak kain Mak Tok. Malam pertama Mak Tok terpaksa teman cucu-cucu tidoq kerana Tok Wan cabut lari.
Mutiara Hikmah: Daripada Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda, “Sebahagian daripada al-Qur’an ada satu surah yang jumlah ayatnya tiga puluh ayat semuanya, surah ini dapat memberikan pertolongan kepada orang yang membacanya sehingga diampunkan segala dosa-dosanya, surah itu ialah al-Mulk.” (Hadith Riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi katanya bahawa hadith hasan)
4 comments:

  1. SWADIKAP KAP KAP http://blogcikbelbel.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. Bagus cerita lawak ni, diselatkan dengan kata muitara, tahniah, Admin

    ReplyDelete