Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Sunday, September 8, 2013

Latihan Pernafasan Agar Mudah Tidur

 

Seorang pesakit berjumpa doktor untuk satu konsultansi. Sesudah melakukan pemeriksaan yang sangat teliti terhadap pesakit itu, doktor berkata, “malam ini ketika kamu berbaring di atas katil, seeloknya lakukanlah latihan menarik nafas panjang dengan ritma tertentu sekurangnya selama 5 minit, pada masa yang sama cuba bayangkan dirimu seolah-olah sedang berada di tepi pantai, lalu ombak berulang-ulang memukul pantai segelombang demi segelombang.”  

Masuk hari kedua, pesakit itu datang kembali menemui doktor dan mengatakan bahawa dalam beberapa hari dirinya tak dapat tidur.  

“Adakah kamu sudah melakukan dengan bersungguh-sungguh apa yang telah saya ajarkan tempoh hari?"  

“Ya, semuanya sudah saya lakukan secara konsisten.”

“Tetapi mengapa kamu masih tak dapat tidur?”  

“Masalahnya ketika memejam mata sambil menarik nafas di depan mata saya selalu terbayang bayangan beberapa wanita cantik sedang jalan mundar mandir di tepi pantai dengan memakai bikini.”Mutiara Hikmah: Dari Ibnu Abbas R.A katanya: Rasulullah S.A.W membuka tirai (kamarnya ketika baginda sakit akan meninggal), padahal ketika itu jamaah sedang solat berjamaah diimami Abu Bakar. Lalu baginda bersabda: Sesungguhnya tidak ada lagi wahyu kenabian yang ketinggalan yang harus aku sampaikan, kecuali mimpi baik seorang muslim. Ketahuilah! Aku dilarang membaca al-Quran dalam rukuk dan sujud. Agungkanlah Allah Azza wa Jalla di dalam rukuk dan perbanyakkanlah doa di dalam sujud pasti doamu diperkenankan Allah S.W.T.No comments:

Post a Comment