Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Wednesday, February 16, 2011

Kuda Raja

Alkisah dalam satu negeri antah berantah adalah seorang raja yang sangat ego lagi berlagak. Sudahlah kurang hensem, sombonglah pulak. Baginda mempunyai seekor kuda yang sangat patuh kepadanya. Kepandaian kuda ini telah tersebar meluas ke seluruh negara.

Kuda ni memang pandai gila. Suruh buat apa pun mesti dilakukan, kalau raja suruh panjat pokok dia panjat, suruh nyayi lagu Misteri Mimpi Syakilla dia nyanyi, sebab itulah raja ini sayang sangat kat kudanya. Tapi kuda ni hanya dengar arahan raja ni seorang saja.

Kerana berasa sangat ego, raja ini telah mengadakan satu pertandingan jika ada di antara rakyatnya yang dapat mengarahkan kuda itu duduk, dapatlah hadiah lima ratus dinar seperti yang dijanjikan kepada rakyatnya.

Apabila hari pertandingan bermula, keluarlah seluruh rakyatnya untuk menyaksikan siapa yang boleh membuatkan kuda itu duduk. Hari dah hampir senja tapi masih tiada yang dapat berbuat demikian. Makin egolah raja seorang ni.

Tiba-tiba muncul seorang budak lalu pergi ke arah kuda tu dan tanpa disangka-sangka kuda itu terus tunduk. Maka terkejutlah raja tadi lalu dipanggilnya budak tersebut seraya bertanya,"apa yang engkau buat sampai kuda beta tu duduk wahai budak?".

Maka dengan selambanya budak tu berkata,"tadi patik jentik telur kuda tu sampai dia terduduk. ( Senak la agaknya kot ).

Berlalulah budak itu sambil mengira-ngira wang yang dimenanginya.

Raja yang tak puas hati telah mengadakan satu lagi pertandingan. Bukannya apa nak cover malu.

"Kali ni beta pasti yang sapa-sapa pun takkan boleh menyuruh kuda beta menggelengkan kepalanya," katanya dalam hati sambil ketawa.

Maka sampailah kepada hari pertandingan. Ramailah rakyat keluar untuk melihat siapa yang boleh buat kuda raja ni geleng kepala. Seperti hari yang sebelumnya, dari pagi sampai lah ke petang masih belum ada siapa yang dapat membuatkan kuda raja tersebut menggelengkan kepalanya.

Raja menyengih panjang sebab senja dah hampir tiba. Tiba-tiba datang lagi budak kecik itu dan bagitahu raja yang dia nak cuba lagi.

Dengan selambanya raja berkata,"cubalah kalau boleh".

Budak kecik ni pun pegi kat kuda tu lalu berbisik kat telinganya. Dengan tak semena-mena kuda tu terus menggelengkan kepalanya, maka bersoraklah orang ramai dengan kejayaan budak kecik tu lagi.

Raja berasa pelik lalu bertanya, "Beta nak tau, apa yang kamu bisikkan tadi sampai kuda beta pun gelengkan kepalanya?".

Dengan selambanya budak tu jawab,"nak kena jentik lagi?".

No comments:

Post a Comment