Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Thursday, October 4, 2012

Menjadi Model Untuk Hasil Karya Lukisan Cucunya


Salah seorang cucu perempuannya yang baru berumur 8 tahun sedang melukis di ruang tamu rumahnya, dia tiba-tiba berkata kepada atok yang sedang berada di sampingnya, “Atok, bolehkah Atok menjadi sebagai seorang model sebentar? Saya hendak membuat sebuah lukisan potret.” 

Sang Atok segera menyetujuinya dan dengan serta merta menunjukkan sikap kerjasama. Tak lama kemudian, cucu perempuan tersebut telah selesai melukisnya.  

Atok dengan senang hati berkata kepadanya, “Oh, cucuku sayang! Bawalah lukisanmu itu ke mari, Atok ingin melihat hasil lukisanmu itu mirip dengan Atok tidak?”  

Sambil menggeleng-gelengkan kepala, cucu perempuan tersebut berkata, “Ah, tidak perlu saya tunjukkan kepada Atok, kerana saya sebenarnya hanya melukis sebutir telur itik dengan mencontoh bentuk kepala Atok.”Mutiara Hikmah: Daripada Abdullah Bin ‘Amru Bin Al-‘As R.huma bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda, “Dunia adalah keseronokan dan sebaik-baik keseronokan dunia ialah perempuan (isteri) yang solehah (baik).”No comments:

Post a Comment