Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Friday, February 28, 2014

Ayam Berkaki Tiga
Seorang lelaki membelok keretanya memasuki lebuhraya utara selatan, menemukan seekor ayam berlari beriringan bersamanya di tepi jalan, ketika itu dilihat jarum meter menunjukkan keretanya bergerak 60 km/jam.

Di dalam hati dia berfikir jika dia menekan sedikit minyak, ayam itu akan ditinggalkan sedikit terkebelakang dari keretanya. Keretanya bergerak ke angka 80 km/jam, tetapi ayam itu tetap berlari dengan cepat mengikutinya. Ketika kereta memecut sehingga 100 km/jam, ayam itu bergerak lebih laju dari pecutan keretanya.

Selepas lama mengamati baru lelaki itu perasan ayam itu berkaki tiga. Dengan niat menyelidiki, dia menuruti ayam itu apakah yang tersembunyi di sebalik kekuatan lariannya. Dia mengejar ayam itu  turun dari jalan bertol dan membelok ke suatu penternakan ayam.

Setelah turun dari kereta dan melayangkan pandang jauh ke depan, ternyata ayam di situ semuanya berkaki tiga. Dia bertanya penternak ayam, “mengapa ayam di ladang ini semuanya berkaki tiga?”

"Kerana setiap orang sangat suka makan paha ayam, maka aku berusaha membiakkan ayam berkaki tiga, dengan cara ini tak lama lagi aku akan menjadi jutawan.”

“Bagaimana rasa ayam berkaki tiga? Adakah lebih enak?” tanya lelaki itu.

“Aku tak tahu, tapi yang pasti sehingga saat ini masih belum ada seorang pun yang berjaya menangkap seekor ayam berkaki tiga ini,” kata peternak ayam itu.Mutiara Hikmah: Daripada Abu Said al-Khudri R.A katanya, sabdanya Rasulullah S.A.W, “Bagaimanakah saya akan dapat bersenang-senang di dunia sedangkan malaikat Israfil telah meletakkan sangkakala di mulutnya. Dia menunggu perintah (untuk meniupnya) apabila diperintahkan maka dia akan meniupnya.” Berita itu adalah amat berat bagi para sahabat Rasulullah S.A.W, lalu Baginda bersabda, 
“Hendaklah kamu berkata, “Hasbunallahuwani’malwakil” (cukuplah Allah tempat kita menyerah).
No comments:

Post a Comment