Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Monday, July 9, 2012

Mengapa Utara Tidak Ditawan Portugis?


Kisah di sebalik sejarah.


1508 : Alfonso de al buqurque menyampaikan hasratnya kepada Raja Portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke AsiaTenggara (Melaka pusat perdagangan Asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 buah kapal, 15,300 (anggaran) bala tentera.


1509 : Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk mengetahui keadaan kekuatan pertahanan di sana.

Oct 1511 : Alfonso berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu, Hang Jebat Dan Hang Kasturi). Ini adalah mimpi ngeri bagi pihak Alfonso, untuk menawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15,000 askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bersaudara. Akhirnya dapat juga menawan Melaka setelah hampir kecewa dan berputus asa.
1512 : Setahun 2 bulan kemudian Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang, yang ketika itu adalah pusat pengeluaran tebu untuk gula rantau ini.
Feb 1512 : Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana. Mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar bandar-bandar besar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.
Seminggu selepas itu.
Feb 1512 : Perisik balik ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso. Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan Alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah.
Perisik 1, 2 dan 3 : Selamat pagi tuan (sambil bertabik).
Alfonso : Selamat pagi.
Perisik 1 : Beginilah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.
Alfonso : Kenapa kuat sangatkah mereka itu? (dengan nada marah dan bongkak).
Perisik 2 : Untuk menawan Melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu pun kita kehilangan hampir 15,000 bala tentera, inikan pula kita nak menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang yang mempunyai beribu ribu hang.
Perisik 3 : Betoi tu tuan. Antaranya: Hang sihat, hang buat apa, hang apa habaq, hang lagu mana, hang nak pi mana, hang kat mana, hang singgah dulu, bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang dan macam-macam lagi hang ada kat sana.  
Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak pi serang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka amat ngeri, inikan pula nak berhadapan beratus-ratus ribu hang kat sana. 

Lagi.

Lagi.

Hang dok buat apa la ni.

Hang dah tak dak gheja nak buat.


Mutiara Hikmah: Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Tidak akan dikurangi harta dengan sebab bersedekah, Allah tidak menambah keampunan seseorang hamba melainkan seseorang itu ditambahkan dengan kemuliaan. Tidaklah seseorang itu merendahkan diri kerana mengharapkan keredhaan Allah melainkan akan diangkatkan darjatnya.”

No comments:

Post a Comment