Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Friday, May 20, 2011

Kalau Sampai Ipoh


Pada pagi yang rintik, seorang ibu menghantar anaknya yang baru berusia 5 tahun menaiki bas ekspress Kuala Lumpur - Kangar.

Ibu itu berpesan pada pemandu bas, "encik, tolong tengokkan anak saya ya. Nanti kalau sampai di Ipoh, beritahu pada anak saya."

Sepanjang perjalanan, si anak ini cerewet sekali. Setiap seminit dia akan bertanya pada penumpang di sebelahnya, "sudah sampai Ipoh belum?"

Hari mulai merangkak ke petang dan anak itu masih terus bertanya-tanya.

Penumpang di sebelahnya menjawab, "tidur dahulu. Belum sampai lagi. Nanti kalau sampai saya akan kejutkan."

Tapi si anak tidak mahu diam. Dia pergi ke depan dan bertanya pada pemandu untuk kesekian kalinya, "pak cik, sudah sampai Ipoh ke belum?"

Pemandu yang sudah keletihan menjawap soalan itu berkata, "belum. Tidur saja dahulu. Nanti kalau sudah sampai Ipoh, pak cik kejutkan."

Kali ini, si anak tidak bertanya lagi. Dia tertidur nyenyak sekali. Kerana suara si anak tidak kedengaran lagi, semua orang di dalam bas lupa pada si anak, sehingga ketika sampai di Ipoh. Tidak ada seorang pun yang membangunkannya.

Hinggalah melepasi Alor Setar, si anak masih tertidur dan tidak bangun-bangun. Tersedarlah si pemandu yang dia lupa membangunkan si anak.

Lalu ia bertanya pada para penumpang, "encik-encik dan puan-puan sekalian. Bagaimana ni? Perlukah kita hantar semula anak ini?"

Para penumpang pun merasa bersalah kerana turut melupakan si anak dan setuju menghantar si anak kembali ke Ipoh. Maka berpatah kembali rombongan bas itu menuju ke Ipoh.

Sesampai di Ipoh, si anak dibangunkan.

"Nak, sudah sampai di Ipoh. Cepat bangun," kata pemandu.

Si anak bangun dan berkata, "oh! Sudah sampai ya," lalu si anak pun membuka beg pakaiannya dan mengeluarkan nasi bungkusnya.

Seluruh penumpang kehairanan.

"Bukankah kamu hendak turun di Ipoh?," tanya pemandu kebingungan.

"Tidak. Mama saya pesan, kalau sudah sampai di Ipoh, saya boleh makan nasi bungkus ni."No comments:

Post a Comment