Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Monday, May 30, 2011

Lawak Sarjana

Seorang pelancong Australia nampak kebingungan ketika mencari sebuah restoran makanan barat di Jalan Gurdwara. Tak lama kemudian seorang budak kecil melintas di depannya dan tanpa berfikir panjang dia cuba bertanya pada budak kecil itu dengan bahasa melayu yang kucar kacir.

“Maaf dik, tumpang tanya. Apa betul ini Jalan Gurdwara?”

Budak kecil itu mengangguk sambil menjawab, “ha’ah.”

Pelancong itu tidak faham perkataan ‘ha’ah’. Namun kerana budak kecil itu mengangguk, dia yakin bahawa jawabannya adalah betul.

Masih dalam kebingungan, melintaslah pula seorang remaja di depannya. Lalu sekali lagi dia bertanya, “maaf dik, tumpang tanya. Apa betul nama jalan ini adalah Jalan Gurdwara?”

Budak remaja itu mengangguk sambil menjawab, “benar.”

Nampaknya pelancong itu tidak juga memahami perkataan ‘benar’. Namun kerana budak remaja itu mengangguk, dia yakin yang jawabannya adalah betul.

Masih dalam kebingungan, melintas pula seorang lelaki dewasa. Lalu pelancong itu segera bertanya, “maaf encik, saya tumpang tanya. Apa betul nama jalan ini Jalan Gurdwara?”

Orang dewasa itu mengangguk sambil menjawab, “betul.”

Akhirnya pelancong itu merasa puas, tapi masih kehairanan. Untuk menghapus rasa keraguannya, dia bertanya lagi, “saya keliru. Tadi saya bertanya kepada budak kecil, tapi jawabannya, ‘ha’ah’. Lalu saya bertanya kepada seorang remaja muda dan jawabannya ‘benar’. Akhirnya saya bertanya kepada encik dan encik menjawab ‘betul’, tapi semuanya mengangguk. Sebenarnya mana yang betul?”

“Oh, itu maksudnya sama saja. Kalau yang menjawab ‘ha’ah’ bererti latar belakang pendidikannya sekolah rendah saja. Kalau yang menjawab ‘benar’, orang itu latar belakang pendidikannya pasti sekolah menengah. Dan kalau yang menjawab ‘betul’ itu pastinya orang itu ada sarjana,” jawab orang dewasa itu.

“Jadi, anda tadi menjawab ‘betul’, bererti anda seorang sarjana ya?,” tanya pelancong lagi.

Orang dewasa ini terus mengangguk sambil menjawab, “ha’ah.”

No comments:

Post a Comment