Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Tuesday, May 24, 2011

Kapal Terbang Rosak


Tersebutlah kisah satu pasangan yang baru berkahwin. Sehari sebelum upacara akad nikah, emak pengantin lelaki menasihati anaknya, "nak, apabila menghampiri isteri kamu pada malam pertama, maka kamu harus kata kapal terbang ingin mendarat".

Emak pengantin perempuan pula menasihati anaknya, "nak, bila suami kamu berkata kapal terbang ingin mendarat, maka jawabnya lapangan terbang sudah sedia."

Hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Si suami tak sabar-sabar dan apabila malam tiba, hatinya berdebar-debar. Dia mendekati si isteri lalu mengatakan, "kapal terbang ingin mendarat."


Si isteri seperti tidak faham dan berkata, "saya penat bang. Mari kita tidur."


Si suami hampa. Namun dalam hatinya berkata, "tak apa mungkin isteri aku malu. Beri dia peluang kedua."

Tiba malam kedua si suami mendekati si isteri dan berkata lagi, "kapal terbang ingin mendarat."


Malangnya si isteri masih tidak faham, kerana suaminya ketika itu memegang surat khabar dalam hatinya berkata, "berita apa pula ini. Ah! pedulilah kapal terbang mana nak mendarat pun. Tak ada kena mengena dengan saya."


Kemudian dia berkata kepada si suami, "sudahlah tu bang. Janganlah baca surat khabar lagi. Mari kita tidur."


Si suami hampa lagi, tetapi dalam hatinya berkata, "tak apalah esok masih ada."

Tiba malam ketiga, si suami sekali lagi dengan penuh harapan dan begitu pasti malam ini pasti aku dapat, lalu mendekati si isteri dan berkata lagi, "kapal terbang ingin mendarat."


Si isteri menjenguk ke arah luar jendela dan menggelengkan kepala sambil dalam hati berkata, "mana ada kapal terbang."


Melihatkan si isteri menggelengkan kepala, si suami hampa dan berkata dalam hati, "kejamnya isteriku, membiarkan aku menunggu selama 3 hari tapi masih enggan memberikannya kepada ku."


Si suami dengan muka yang masam terus tidur tanpa mengajak si isteri.

Keesokan harinya si isteri bertanya kepada ibunya, "ibu kenapa suami saya setiap malam berkata, kapal terbang ingin mendarat?"


Si ibu pun berkata, "apa yang kamu jawab nak?"


Si anak berkata, "saya tidak jawab apa-apa."

Si ibu berkata lagi, "apa anak sudah lupa apa yang ibu nasihatkan tentang malam pertama. Sepatutnya anak menjawab lapangan terbang sudah sedia. Sebagai tanda bersetuju."


"Oh! saya lupalah ibu. Tak mengapa malam ini saya pasti akan menjawab dengan betul."

Maka tiba malam keempat. Si suami seperti tidak menunjukkan apa-apa tanda dia akan bertanya soalan yang sama.


Malam kian larut. Si isteri tertanya-tanya bilakah gerangan si suami akan bertanya. Si isteri akhirnya berkata dalam hati, "mengapa harus aku tunggu lagi. Apa salahnya aku sendiri meng`offer' kan diri.


Lalu si isteri pun mendekati si suami dan terus berkata, "lapangan terbang sudah sedia."Si suami kerana terlalu geram dengan si isteri dengan muka yang masam menjawab, "kapal terbang rosak.''No comments:

Post a Comment