Pengikut Terbaik

Agar Suami Sayang

Agar Suami Sayang

Sebelum Senyum, Klik Ya

Pages

Wednesday, February 29, 2012

Suami Sengau
Limah baru saja berumahtangga dengan suaminya, Seman atas dasar pilihan keluarganya dan tinggal di kawasan perkampungan. Walaupun Seman sengau orangnya, Limah tidak kisah malah mereka begitu bahagia dan tiada sebarang masalah yang terlalu besar sama ada dari segi komunikasi, nafkah zahir atau pun batin. Cuma ada kalanya Limah sukar memahami apa yang suaminya cuba perkatakan ketika berkomunikasi.


Pada suatu malam Jumaat, mereka berdua bersetuju untuk membuka ‘kaunter pembayaran nafkah batin’. Setibanya malam, Seman agak letih sedikit disebabkan pada siangnya dia berkerja keras menoreh getah sehingga 10 ekar. Maka Seman tidak mahu bekerja keras untuk sesi tersebut dan dia mengambil keputusan untuk berperanan sebagai ‘orang bawahan’ sahaja. 


Setelah tiba waktu yang sesuai, Seman pun berbaring terlentang dan ‘transaksi pembayaran’ pun bermula.
Nak dijadikan cerita, dalam masa urusan tersebut seekor semut api yang bermastautin di atas katil  telah merayap sehingga terjumpa dengan dua buah ‘batu lembut’ kepunyaan Seman. Oleh kerana pada masa itu semut tersebut mendapati ‘batu-batu’ tersebut seperti hendak melompat-lompat bagaikan nak menindihnya maka semut api tersebut terpaksa mempertahankan diri dengan menyepit sekuat hatinya ‘batu lembut’ tersebut.

Seman yang dari tadinya sedang asyik melaungkan “hedap, hedap,” tiba-tiba terkejut dan merasa sakit lalu bersuara dengan agak kuat sedikit, "haduh, Mah. Hemut, hemut, hemut."

“Dah kemut ni bang,” jawab Limah.
“Hemut, hemut. Hemut higit helur hahu,” sambung Seman yang cuba cabut anunya. Tapi masih dihalang oleh Limah.
“Dah kemut dan gigit kuat dah ni bang. Nak kemut dan gigit macam mana lagi,” sambung Limah lagi dalam nada merenggek berahi.
“Laaa Mah. Haduhhhh! Hemut higit hagi huat,” celah Seman.
“Bang, tengah kemutlah ni. Nak gigit kuat camna lagi. Dah habis gigit dah ni,” sampuk Limah.
“Iskh! Iskh! Ishk. Hak haham la Mah ni. Hahu hata hemut hat helur hahu. Haku nak habut hulu,” balas Seman.
“Masa ni mana boleh cabut bulu bang, kok ya pun tunggu la selesai dulu baru cabut bang,” balas Limah yang hampir kecewa kerana ganguan tersebut.
“Hukan. Hemut higit hat helur hahu.”
“Mana boleh sampai telur-telur pun masuk bang. Ni dah habis dalam dah ni.”
Limah yang dari tadi sedang asyik menerima bayaran rasa sedikit terganggu dengan kerenah Seman tidak berapa nak peduli dan tidak mahu berhenti kerana dia merasakan masa untuknya menutup kaunter sudah hampir tiba.

Limah semakin laju membuat ‘kira-kira’ sedangkan Seman di bawah terkulat-kulat terpaksa memberi bayaran dalam antara sedap dan sakit. Si semut pula bila keadaan semakin tak menentu kerana gegaran gampa bumi yang semakin menjadi-jadi, dia pun mempertingkatkan kuasa dalamannya untuk menggandakan serangan ke atas ‘batu-batu’ yang mengancam keselamatannya. 

“Haduh Mah. Hakit. Hedap. Hakit mah. Hemut hat helur hahu Mah. Hemut hakin huat Mah hat helur haku," Seman sendiri dah tak tahu macam mana nak bagitahu Limah. Sedap ada, sakit pun rasa.
Limah yang merasakan sudah tiba waktunya untuk dia menutup kaunter, terus menggandakan kuasa dalamannya untuk membuat ‘kira-kira’ dengan laju sekali begitu juga si semut tadi semakin kuat goncangan ‘gempa bumi’, maka semakin kuatlah dia menggandakan serangan. Keadaan berlanjutan lebih kurang 2 minit seterusnya dan dalam masa itulah si Seman tak habis-habis bising.
“Ah! Hedap,” bila semut api tu ketip kuat, ”aduh! Hakitt. Hemut higit helur hahu.”
Begitulah nasib Seman. Limah sudah tak memperdulikannya lagi. Dia meneruskan ‘kira-kira’ di atas ‘bayaran’ yang diberikan Seman sehinggalah selesai ‘sesi pembayaran’.
Apabila kedua-duanya berpuas hati dengan ‘transaksi pembayaran’ tadi Seman pun bingkas bangun lalu mencapai lampu picit dan menyuluh ke arah tempat yang kena gigit semut api tadi.
“Tu hemut hat helur hahu tu.”
“Apa ni bang. Kan dah sudah dah. Dah cabut pun. Takkan gatal nak mintak kemut lagi?"
Seman malas nak bertekak lalu dia pun mengambil semut api tadi dan tunjukkan kepada isterinya.
"La, semut. Ingatkan apa tadi. Patutlah meracau tak tentu pasal pun. Selalunya tak macam ni. Iskh! Iskh! Iskh! Semut oh! semut. Kenapalah kau jadi begini,” kata Limah lalu mambuang semut tadi sambil ketawa.Mutiara Kata: Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Apabila seorang suami memanggil isterinya ke tempat tidur, tetapi tidak diendahkan oleh isterinya, lalu malam itu suaminya marah kepadanya maka isteri itu mendapat kutukan malaikat sehingga subuh."

No comments:

Post a Comment